Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Herdenking 75 jaar Lancaster Popeye Crash

16-07-2019

Op 21 juli 1944 stortte de Engelse Lancaster bommenwerper met de bijnaam ‘Popeye’ neer in de polder achter het Oosteind, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen.
Ze werden begraven op de Algemene Begraafplaats, alwaar zij ieder jaar op 4 mei worden herdacht met het leggen van bloemen op hun graven.

Het vliegtuigwrak, dat ver in de bodem van de polder rustte, werd in 2002 geborgen, omdat er woningbouwplannen voor de Oostpolder waren ontwikkeld en er onzekerheid bestond of er nog bommen aan boord waren. Op 21 juli 2004, precies 60 jaar na de crash, werd een monument onthuld door nabestaanden van de bemanning. Een indrukwekkende, ontroerende plechtigheid. Op 4 mei 2016 volgde de onthulling van een informatiebord bij het monument, door de dochter van een van de bemanningsleden.

Omdat het op 21 juli 2019 precies 75 jaar geleden is, dat de ‘Popeye’ zijn laatste, fatale, vlucht maakte, is besloten deze tragische gebeurtenis in herinnering te brengen met een sobere herdenking bij het monument, waar de Lancaster driekwart eeuw eerder neerstortte.

Het programma voor deze herdenking tussen 14.30 uur en ongeveer 15.15 uur omvat de volgende onderdelen:
- Welkomstwoord door Peter Jan van der Giessen, voorzitter werkgroep Lancaster Popeye,
onderdeel van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht;
- Toespraak door de heer Aart-Jan Moerkerke, burgemeester van Papendrecht;
- Toespraak door Margré van Wijngaarden, voorzitter Stichting Dorpsbehoud Papendrecht;
- Taptoe signaal, gespeeld door Edward Renneberg;
- Een minuut stilte;
- Het leggen van krans en bloemstukken:
- Gelegenheid voor bloemenhulde door belangstellenden.

In 1944 werden we nog overheerst door de Duitsers en was eerbetoon aan de overleden geallieerde bemanning strikt verboden. Nu, 75 jaar later, kunnen wij in alle vrijheid stilstaan bij de offers die gebracht zijn door o.a. de bemanning van de ‘Popeye’. U komt toch ook? (Er is zeer beperkte zitplaats aanwezig, uitsluitend voor mensen die niet lang kunnen staan).

N.B.: In de bibliotheek zijn tijdelijk vitrines ingericht met foto’s en voorwerpen van de Lancaster ‘Popeye’ en zijn bemanning. Nóg meer informatie is te zien in de Lancasterzaal van Museum Dorpsbehoud.

Bij het Lancaster monument in de Oostpolder zal op 21 juli 2019 om 14.30 uur met een sobere plechtigheid de crash van de Lancaster ‘Popeye’ op 21 juli 1944 worden herdacht.

Terug naar overzicht

Nieuws

Brugklassen bij Dorpsbehoud

15-01-2020

De laatste schoolweek van het kalenderjaar is het Activiteitenweek op het Willem de Zwijge... Lees meer

Lichtjes op oorlogsgraven 2019.

30-12-2019

Evenals vorig jaar werden ook in 2019 op Kerstavond lichtjes gezet bij de graven van de be... Lees meer

Muziektent in Kerstsfeer

11-12-2019

Muziektent in kerstsfeer! ... Lees meer

Fotobank