Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(161) Herdenken en vieren

30-04-2014

Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid. Die boodschap krijgen we al weken mee via de media.

Ieder jaar laait de discussie weer op: hoe lang moet je nog doorgaan met die herdenking? En ook: mag je op zondag wel een Dodenherdenking houden?

In Papendrecht wordt al vanaf 1945 op een waardige manier invulling gegeven aan de nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en die herdenking vindt ook plaats op zondag. De mensen die gevochten hebben voor onze vrijheid deden dat immers ook zeven dagen per week.

Al vele jaren is het Oranjecomité verantwoordelijk voor de organisatie. ’s Avonds om half zeven bij de Joodse herdenkingsboom en -steen (kruising Bosch/Pontonniersweg) start de Stille Tocht, gevolgd door een dienst in de Grote Kerk. Precies om acht uur ’s avonds wordt twee minuten stilte in acht genomen bij het oorlogsmonument naast de begraafplaats. Er worden kransen gelegd, we zingen het Wilhelmus en Excelsior speelt koraalmuziek.

Daarna worden bloemen gelegd bij de militaire graven en de graven van burgerslachtoffers. In de aula van de begraafplaats kan vervolgens nog een kopje koffie worden gedronken en worden nagepraat.

Dit jaar is er een bijzondere spreker bij de herdenkingsdienst. James H. Keeffe III, zoon van de Amerikaanse piloot James H. Keeffe Jr., (zie Ken uw Dorp 153,154,155).  Rondom zijn bezoek is een aantal activiteiten gepland, waaronder een ontmoeting met familieleden van mensen die de per parachute in Papendrecht gelande piloot geholpen hebben uit handen te blijven van de Duitsers, waaronder  Marinus Veth, Johan en Willem Verdoorn. (wordt vervolgd).

20140430.jpgVan harte roepen wij u op om deel te nemen aan de herdenking op 4 mei. Zoon Jim neemt alle indrukken mee terug naar zijn nu 91-jarige vader, die helaas om gezondheidsredenen de verre reis naar Nederland niet meer kan maken. Het zou fijn zijn, als hij dan kan zien, dat de risico’s die hij belangeloos heeft genomen voor onze vrijheid, door ons nog steeds niet zijn vergeten. Bevrijdingsdag vieren we met een geweldig bevrijdingsconcert in de Bethlehemkerk, m.m.v. Excelsior en de Mastreechter Staar. Beide van harte aanbevolen.

Als u er op 4 en/of 5 mei niet bij kan zijn kunt u toch iets doen: op 4 mei de vlag halfstok hangen en om 20.00 uur twee minuten stilte in acht nemen, uit respect voor hen die vielen en op 5 mei de vlag in top hijsen, als dank voor het leven in een vrij land.

Terug naar overzicht

Nieuws

Dorpsbehoud schenkt Papendrechtse boeken aan het Odensehuis

10-08-2020

Op donderdag 6 augustus waren Rein Punselie, Theo Viveen en Mario Borghouts van de Stichti... Lees meer

Lancaster Popeye crash herdacht.

27-07-2020

Op 21 juli 1944 stortte in de polder achter het Oosteind de Lancaster bommenwerper ‘Popeye... Lees meer

Dorpsbehoud schenkt boeken aan verzorgingshuizen

06-07-2020

De afgelopen maanden waren voor veel mensen moeilijk, maar bewoners van verzorgingshuizen ... Lees meer

Fotobank