Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(183) Bomen Veerdam – 1

01-10-2014

Sinds enkele weken is de discussie over het wel of niet laten staan van de monumentale kastanjes op de Veerdam weer hoog opgelaaid.

Directe aanleiding: De schade die aan een geparkeerde auto werd aangericht door een zware afgebroken tak van een van de Veerdam reuzen.

Toen de Veerdam rond 1920 aan de westzijde werd bebouwd werd besloten bomen te planten, in eerste instantie iepen, maar dat werd geen succes. Ze maakten al snel daarna plaats voor kastanjes, die letterlijk goed wortelden. In de loop der jaren groeiden ze uit tot de markante groene reuzen, die mede het straatbeeld van de Veerdam bepalen.

In 1989 zou de Veerdam worden gereconstrueerd. Om de straat een meer historische uitstraling te geven zou het asfalt worden vervangen door ‘kinderkopjes’. De riolering moest worden vervangen en bij sommige panden worden aangelegd. Dat was allemaal niet zo spannend. In april 1988 lagen er al drie planvarianten klaar voor de bomen: alle (toen) 67 kastanjes laten staan, de bomen om en om weghalen en alle bomen rooien. Dorpsbehoud – na de aankoop van Veerdam 6 in 1987 dus ook ‘bewoner’ van de Veerdam - was verbijsterd en heel erg boos, hetgeen op de inmiddels bekende heldere manier aan de leden van de Commissie Gemeentelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening werd medegedeeld. De Commissie vond eveneens dat de variant: ‘alle bomen rooien’ per direct moest worden afgevoerd. Bleven er dus nog twee over, die op een hoorzitting in oktober 1989 aan de massaal aanwezige Veerdambewoners werden voorgelegd.

De Gemeente had een voorkeur voor de variant: bomen om en om weghalen, wat neerkwam op het slopen van 33 kerngezonde, bijna 70 jaar oude, monumentale bomen en had daar ook een reeks van argumenten voor, zoals: bij het aanleggen van de riolering zou men last hebben van de wortels van de bomen, de boomwortels drukken de trottoirtegels op, de boomwortels beschadigen tuinen en rioleringbuizen, er zijn algemene parkeerproblemen en er is parkeerbehoefte bij bewoners en tenslotte: de bomen nemen zonlicht weg.

Tijdens de hoorzitting werd door Dorpsbehoud ieder argument voorzien van commentaar: De wortelproblemen, die er inderdaad zijn, kunnen met hulp van ter zake ter zake kundige mensen worden opgelost. Bovendien zal er als de bomen om en om worden weggehaald toch een oplossing moeten worden gevonden voor de bomen die met wortels en al wel blijven staan. De parkeerproblemen worden vooral veroorzaakt door personeel van Fokker, dat liever op de Veerdam parkeert dan op het grote terrein op Slobbengors. (wordt vervolgd).

Foto: Op deze ansichtkaart van net na 1920 is de Veerdam te zien met jonge bomen, die nog moeten worden ondersteund. De uitgever van de ansichtkaart had duidelijk moeite met de moeilijke naam van het gebouw.

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank