Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(184) Bomen Veerdam – 2

08-10-2014

Sinds enkele weken is de discussie over het wel of niet laten staan van de monumentale kastanjes op de Veerdam weer hoog opgelaaid.

Directe aanleiding: De schade die aan een geparkeerde auto werd aangericht door een zware afgebroken tak van een van de Veerdam reuzen.

Tijdens de hoorzitting over de kastanjes in oktober 1989 ging Dorpsbehoud vol in de ankers hangen tegen het plan van de gemeente om de bomen om en om te slopen. De argumenten van de gemeente om deze dwaling te rechtvaardigen werden stuk voor stuk van commentaar voorzien.

Het probleem voor parkerend Fokker personeel zou als volgt kunnen worden opgelost: Als de Pontonniersweg en Eilandstraat tot voorrangsweg worden ‘gepromoveerd’ zullen werknemers die op de Veerdam staan geparkeerd, eindeloos moeten wachten op de stroom auto’s die rond half vijf naar huis gaat en dan alsnog kiezen voor het parkeerterrein op Slobbengors.

Er waren te weinig openbare parkeerplaatsen voor bewoners, was ook een gemeentelijk argument. Volgens de toen geldende parkeernorm (1,5 openbare parkeerplaats per woning, als er geen parkeren op eigen terrein mogelijk was) waren er maar 12 openbare parkeerplaatsen nodig, nou die waren er al.

De bomen zouden zonlicht wegnemen, wat voor de bewoners heel vervelend was. Dorpsbehoud vond dat de omgekeerde wereld: Als je bij een boerderij gaat wonen, moet je vervolgens niet gaan mauwen over een mesthoop; als je in een straat gaat wonen, waar volgroeide gezonde bomen staan, moet je vervolgens niet gaan mauwen over die bomen. Hoe simpel kan het leven zijn.

Om niet helemaal voor onredelijk te worden versleten werd voorgesteld hier en daar bij bewoners, die onoverkomelijke bezwaren hadden, de bomen een beetje bij te snoeien, met de nadruk op een beetje.

Wat waren dan volgens Dorpsbehoud wel redenen om bomen weg te halen?

1.Dat ze ziek zijn (zoals de iepen die vóór de kastanjes op de Veerdam hadden gestaan); 2.Dat ze de absolute leeftijdsgrens hebben bereikt (zoals de populieren langs het pad achter de Grote Kerk – die overigens op aandringen van Dorpsbehoud zijn vervangen door leilinden); 3.Dat ze een bedreiging vormen voor mens en verkeer (zoals de abelen op de Veerweg); 4. Dat ze staan op een plek waar een weg moet komen, (zoals de ene kastanje die moest wijken voor de doorgetrokken Pontonniersweg); 5. Dat ze een wijkreconstructie met ophoging niet zullen overleven (zoals nogal eens het geval is met jonge bomen in nieuwbouwwijken). Geen van deze redenen waren in 1989 aan de orde. (wordt vervolgd).

Foto: De Veerdam begin jaren ’80 met de kastanjes vol in het blad en een geasfalteerd wegdek. Melkboer Nico van Wijngaarden en een Rijkspolitieman ter hoogte van het Van Rossum Elektro terrein. (Foto: A. van Leeuwen).

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank