Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(190) Dijkvisie - 13

19-11-2014

Van de eensgezindheid, waarmee op 12 december 2013 de Ontwerp Dijkvisie door de gemeenteraad werd vastgesteld, was in de jaren ’80 zelden sprake.

In eerdere afleveringen van de serie Dijkvisie meldden we al dat er ten gevolge van de dijkverzwaring heel veel panden moesten worden gesloopt aan de Hoogendijk, Noordhoek, het Westeind en in de Visscherbuurt.

Ook werd in die serie al gememoreerd dat het gemeentebestuur vanaf ongeveer eind jaren ’50 van de vorige eeuw geen enkele waarde zag in dijkpanden en geen mogelijkheid onbenut liet om de als ‘sta in de weg’ beschouwde woon- en bedrijfspanden voor altijd te onttrekken aan het dorpsgezicht van Papendrecht.

Nou werd er door de bevolking – op enkele uitzonderingen na – ook niet zo heftig geprotesteerd tegen deze slooppartijen. In de eerste plaats omdat de bevolking de mening was toegedaan dat je beter tegen een bierkaai kon vechten dan tegen de gemeente (wat ook vaak zo was), maar ook omdat de Papendrechters zelf niet altijd de waarde ervan zagen en pas begonnen te mauwen als het leed al was geschied.

Neem nou de foto van vandaag, een ansichtkaart van rond 1900, met daarop een gedeelte van ’t Bosch. Rechts vooraan is nog een stukje te zien van het pand Bosch 107, dat in die tijd kantoor was van Notaris Gomm. Dit pand was van 1932 tot 1970 in gebruik als Gemeentehuis. Daarna werd aan de Brederodelaan een nieuw Gemeentehuis betrokken, maar de toenmalige dienst Gemeentewerken bleef er wel gehuisvest. In het pand ernaast met het rieten dak zou volgens de overlevering nog een kogel ingemetseld zijn uit de tijd dat de Fransen hier de dienst uitmaakten (1813). Het pand is om voor ons onduidelijke redenen gesloopt! Op die plek verscheen de spuuglelijke aanbouw van het toenmalig gemeentehuis. Toen de dienst Gemeentewerken in 1991 vertrok uit Bosch 107, werd het door de gemeente verkocht en kreeg het pand zijn oude bestemming als notarispand weer terug. Bij die gelegenheid verdween ook de lelijke aanbouw. Bosch 107 is zondermeer een van de parels langs de Papendrechtse dijk.

Verder zien we de zijgevel van een historische loods, die vele gebruikers/eigenaren heeft gehad, als laatste Welkom Parket. Het pand bleek bouwkundig te slecht om te kunnen behouden en werd om die reden gesloopt.

Daartussenin is een deel te zien van het dubbele winkelpand, dat als laatste in gebruik was als kapperszaak en melkwinkel. De sloop hiervan veroorzaakte in 1989 zelfs een rel. (wordt vervolgd).

Foto: ’t Bosch op een ansichtkaart rond 1900. Rechts nog een stukje van het Notarispand Bosch 107. Het pand met rieten dak, het ernaast gelegen dubbele pand en de loods daar weer naast werden alle gesloopt.

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank