Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(193) Dijkvisie - 16

10-12-2014

Op 12 december 2013 werd de Ontwerp Dijkvisie in grote eensgezindheid door de gemeenteraad vastgesteld.

Na de sloop van Bosch 93/95/97 waren wij ervan overtuigd dat er hoognodig iets moest gebeuren om onze karakteristieke dijkbebouwing te beschermen tegen een nog verdere vernietiging.

De door ‘Dorp, stad en land’ voorgestelde Gemeentelijke Monumentenverordening leek op papier de beste optie, maar in de praktijk zou dat nog niet echt snel resultaat hebben. In Hardinxveld-Giessendam had de gemeente een aantal panden aangewezen als Gemeentelijk Monument, maar diverse eigenaren van deze panden waren daar niet blij mee. Gevolg: Een eindeloze papierwinkel aan bezwaarschriften.

Besloten werd dat pad voorlopig maar niet in te slaan. Maar in Papendrecht bleek er van gemeentewege inmiddels enthousiasme genoeg om ‘iets’ te gaan doen. Er werd een werkgroep in het leven geroepen met een paar zeer betrokken ambtenaren en de voorzitter van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht als onbezoldigd (= liefdewerk, oud papier) adviseur.

Het rapport ‘De Dijkbebouwing’ werd weer van stal gehaald en dat werd de onderlegger voor de samenstelling van een lijst met dijkpanden, die het behouden waard werden geacht. Niet alle panden uit het rapport kwamen op de lijst terecht, een aantal viel af. De eigenaren van panden op deze lijst kunnen – onder een aantal voorwaarden - gebruik maken van een bescheiden subsidiepotje voor het in oude glorie herstellen van de buitenkant van hun pand. Het enige nadeel van de regeling was en is dat het vrijblijvend is. Eigenaren kunnen niet worden verplicht hun pand historisch verantwoord op te knappen. Maar je moet ergens beginnen en Dorpsbehoud vond dit toch een grote stap voorwaarts: er was nu in ieder geval ook in het gemeentehuis een tastbaar bewijs van waardering voor de dijkbebouwing waarvoor Dorpsbehoud zich al vanaf 1983 inzette.

Eind 1993 werd de ‘Subsidieregeling Beeldbepalende panden langs de Papendrechtse dijk’ door de gemeenteraad vastgesteld en de regeling trad in 1994 in werking. Dat de bescherming van de panden op deze lijst onvoldoende was, daar kwamen we in de daarop volgende jaren met schade en schande achter.

Wat dat betreft zette het in 1994 vastgestelde bestemmingsplan ‘Dijkstrook Oosteind-Matena’ meer zoden aan de dijk. Vanaf 1981 op persoonlijke titel en later onder de vlag van Dorpsbehoud was door ondergetekende gestreden tegen het ‘uitsterfbeleid’ zoals beschreven in Bestemmingsplan Oostpolder. Met de vaststelling van het bestemmingsplan voor de dijkstrook Oosteind-Matena was de bescherming voor deze bebouwing wettelijk geregeld, een hele geruststelling. (wordt vervolgd).

Foto: Op de in 1993 vastgestelde lijst ‘Beeldbepalende panden langs de Papendrechtse dijk’ staat o.a. Oosteind 24, bewoond door de familie Damen-Donker, vroeger van de familie Van der Have. In de kleine aanbouw was het kruidenierswinkeltje gevestigd.

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank