Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(194) Papendrechtse scholen - 1

17-12-2014

In de tweede helft van de vorige eeuw groeide Papendrecht uit van een dijkdorp tot een grote gemeente. Het inwonertal nam enorm toe en daarmee ook het aantal scholen.

Mevrouw Sjaugé de Vries, vrijwilliger van Dorpsbehoud en medesamensteller van de tentoonstelling ‘Juf m’n pen geeft over!!!’, zette een aantal ontwikkelingen op een rij.

‘In het begin van de 70-er jaren lag de Burgemeester Keijzerweg buiten de bebouwde kom en liepen er nog koeien in de Molenvliet. De Westpolder was wel al grotendeels gerealiseerd. Daar stonden de Comeniusschool en de Rembrandtschool. In 1970 werd aan het Van der Palmpad een begin gemaakt met een derde openbare school. Toen in 1971 de Randwijk werd opgeleverd, kreeg deze school een houten gebouw aan Randwijk 29a. Dit werd de Theo Thijssenschool. Het jaar daarop werd er een vleugel aan de school gebouwd, waarin de pc-school Prins Constantijn startte.

Vooruitlopend op de wet op het basisonderwijs van 1985 werd in de Theo Thijssenschool een dependance van kleuterschool Pinkeltje gevestigd.

Inmiddels was de Molenvliet bouwrijp gemaakt. Ook daar verrezen scholen, de eerste aan de Walmolen in 1973. De hogere klassen van de Prins Constantijnschool en de Theo Thijssenschool betrokken dat gebouw. De lagere klassen van beide scholen bleven aan de Randwijk. Een jaar later, in 1974 dus, was ook het identieke schoolgebouw aan de Stellingmolen gebouwd, waar nu De Leilinde in zit. De Theo Thijssenschool had inmiddels zo veel leerlingen, dat hij gesplitst werd in twee volledige scholen. De ene ging naar het gebouw aan de Stellingmolen, de andere, de latere Wipmolen, genoemd naar de restanten van de wip-watermolen die daar vlakbij werden gevonden, naar het houten gebouw aan de Randwijk.

Na enkele jaren waren er in de Molenvliet zo veel leerplichtige kinderen dat er aan de Standerdmolen een school bij kwam: er werd een houten gebouw neergezet voor De Tweesprong. Inmiddels liep in de andere wijken het leerlingenaantal terug.

Namens de gemeente kregen de scholen de vraag voorgelegd hoeveel vierjarigen ze over vijf jaar in hun wijk verwachtten. Nou zijn de meeste leerkrachten van vele markten thuis, maar over het algemeen zijn ze niet helderziend, dus deze vraag wisten ze niet te beantwoorden.

Er werd druk gebrainstormd over fusies, waardoor de slogan van de Vereniging voor Openbaar onderwijs, “Niet apart maar samen” een enigszins navrante lading kreeg’.

(wordt vervolgd).

De tentoonstelling ‘Juf, m’n pen geeft over!!!’ bestaat uit heel veel foto’s, voorwerpen en documenten van lagere scholen uit de periode 1950 – 2000.

Foto: Voorbereiding voor het kerstfeest 1972 in het gebouw Randwijk 29a, tweede van links de naamgever van de tentoonstelling ‘Juf, m’n pen geeft over!!!’, met vele andere foto’s te zien in Museum Dorpsbehoud. Tip voor een gratis uitje in de kerstvakantie.

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank