Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(209) De kinderboerderij

01-04-2015

Na een aantal weken over water en de gevaren daarvan, even een adempauze met een luchtiger onderwerp.

De lente is officieel begonnen al merken we daar nog niet zoveel van. Het is het jaargetijde waarin er veel jonge dieren worden geboren.

In de tijd dat Papendrecht nog een dijkdorp was, had ieder kind wel een boerderij dicht in de buurt waar jong geborenen konden worden bekeken en geaaid. Helaas is die tijd al lang voorbij, omdat alle polders werden volgebouwd met huizen waardoor er te weinig leefruimte voor dieren overbleef.

Om kinderen toch in de gelegenheid te stellen dieren van dichtbij te zien en aan te raken werd begin jaren ’70 door de gemeente het plan opgevat om op het oude terrein van de waterzuivering een dierenweide te beginnen

Dit wekte de interesse van de heer C.H. (zeg maar Kees) van der Kevie. Net als veel van zijn leeftijdgenoten was hij direct gaan werken na de L.T.S., die toen nog Ambachtschool heette (nooit begrepen waarom die naam is verdwenen). Na zes jaar bij Aannemersbedrijf Van der Linden, de verplichte militaire dienst en aansluitend een dienstverband bij diverse andere bouwbedrijven, moest Kees het werken in ‘de bouw’ opgeven vanwege een compleet versleten knie.

Kees liet zich op het Barneveld College omscholen en haalde in twee jaar het diploma dierverzorging en dierveredeling alsmede het diploma beheerder kinderboerderij.

In 1975 werd hij officieel beheerder van de kinderboerderij De Papenhoeve. De naam was bedacht door schoolkinderen. De oude ‘opstallen’ van de waterzuivering werden gebruikt als dierenverblijven.

In 1983 werd in het Park Noordhoekse Wiel een dependance geopend, die de naam ‘De Noordhoeve’ kreeg. Kees werd toen hoofdbeheerder van beide kinderboerderijen. Die vestiging is jaren geleden al gesloten.

Kees besloot in 1995 gebruik te maken van de toen nog bestaande VUT regeling.

Daarmee werd een periode van twintig jaar afgesloten als officiële beheerder. Kees kan smakelijk vertellen over die tijd, een aantal anekdotes heeft hij op papier gezet, maar daarover een andere keer.

’t Heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar op 31 juli 2014 was de nieuwe kinderboerderij voor het eerst voor publiek toegankelijk. De officiële opening door Wethouder C. Koppenol en de voorzitter van de Stichting Kinderboerderij, de heer E. Risakotta, vond plaats op 5 september 2014. Sinds de openstelling hebben vele kinderen met hun verzorgers, ouders of grootouders de weg weten te vinden naar De Papenhoeve aan de Admiraal de Ruijterweg. 

Foto: Lente hoort bij de geboorte van jonge dieren. In de lente van 1975 werd een lammetje geboren, wat hier door Cees van der Kevie getoond wordt aan een zeer geïnteresseerde peuter, Natascha van Weije.

Terug naar overzicht

Nieuws

Herdenking Lancaster Popeye Crash.

21-07-2022

Op 21 juli hebben we de crash van de Lancaster Popeye (21.07.1944) herdacht, zoals we iede... Lees meer

Tentoonstelling 100 jaar VV Papendrecht

16-07-2022

Op zaterdag 16 juli - twee jaar later dan de bedoeling was vanwege Covid – kon de tentoons... Lees meer

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

Fotobank