Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(211) Anne Frank - 2

15-04-2015

Op 5 mei vieren we 70 jaar bevrijding. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, waaronder Anne Frank.

De Papendrechtse Marie Verheij (1920-2001) had Anne Frank onder haar hoede toen zij in 1937 werkte in een vakantiepension in Laren. Toen na de oorlog het dagboek van Anne Frank werd uitgegeven, overlegde Marie, inmiddels getrouwd met aannemer Jacob van Wijngaarden (1915 – 1996), meerdere malen met haar voormalige bazin of dit dezelfde Anne Frank zou zijn, die bij hen had gelogeerd, maar zekerheid hadden ze er niet over. Totdat ze in 1996 een film zag over het leven van Anne, waarbij ook het werk van vader Otto Frank voor de Opekta fabriek werd getoond.Toen was er eigenlijk geen twijfel meer.

De fotoboeken werden opgezocht en in een daarvan zat de enige foto die tijdens die vakantieperiode was gemaakt, met daarop een meisje, dat sprekend leek op de Anne Frank van de film.

Er werd contact opgenomen met de Anne Frank Stichting, die zich zeer geïnteresseerd toonde. Marie werd uitgenodigd naar het Anne Frank Huis te komen. In 1996 ging Marie met familie naar Amsterdam. Daar werd bevestigd dat het inderdaad Anne Frank was op de foto. De stichting was erg blij met die foto, want van de tijd vóór de oorlog had men niet zoveel materiaal.

Het bezichtigen van het Anne Frank Huis was ontroerend en emotioneel. Die vrolijke spring in ’t veld van bijna 60 jaar geleden, nu als symbool van alle Joodse oorlogsslachtoffers… mevrouw Van Wijngaarden-Verheij was er stil van. Sinds die dag gingen haar gedachten regelmatig terug naar de tijd dat de kleine Anne nog een heel leven voor zich leek te hebben, maar voor Anne kwam – evenals voor vele anderen – de bevrijding te laat.

Anne Frank boom

In haar dagboek beschrijft Anne de kastanjeboom, die ze kon zien vanuit het Achterhuis. Toen de boom – ondanks allerlei voorzieningen en beugels – in 2010 omwaaide, werden met de kastanjes van die witte paardenkastanje jonge kastanjebomen gekweekt. Alle Anne Frank scholen van Nederland kregen de kans zo’n jong boompje aan te schaffen, zo ook de Papendrechtse Openbare Basisschool Anne Frank. De boom kreeg een mooi plekje midden op het schoolplein en werd op 20 maart 2015 officieel onthuld door burgemeester De Bruin, in het bijzijn van de schoolkinderen en vele ouders. Ter herinnering aan een gewoon meisje, dat dankzij haar dagboek wereldberoemd werd. Wat zou ze trots zijn geweest!

Foto: Op 20 maart 2015 werd de Anne Frankboom onthuld op het schoolplein van de gelijknamige Openbare Basschool. Hopelijk zal die boom vele generaties kinderen doen beseffen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. 

Terug naar overzicht

Nieuws

Herdenking Lancaster Popeye Crash.

21-07-2022

Op 21 juli hebben we de crash van de Lancaster Popeye (21.07.1944) herdacht, zoals we iede... Lees meer

Tentoonstelling 100 jaar VV Papendrecht

16-07-2022

Op zaterdag 16 juli - twee jaar later dan de bedoeling was vanwege Covid – kon de tentoons... Lees meer

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

Fotobank