Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(213) Lancastermonument – 1

29-04-2015

In de vroege morgen van 21 juli 1944 zagen ooggetuigen een Engelse Lancaster bommenwerper brandend uit oostelijke richting komen, boven Alblasserdam omkeren en laag vliegend over de dijkhuizen van het Oosteind met een enorme explosie in het weiland neerstorten.

De zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

Met de geplande bebouwing in de Oostpolder en de mogelijke aanwezigheid van explosieven in het toestel besloot de Gemeente Papendrecht tot berging van de Lancaster, die meters diep in het polderland lag. In september 2002 werd hiermee gestart, de berging duurde twee maanden.

Op 21 juli 2004, precies 60 jaar na het neerstorten, is in het bijzijn van de nabestaanden het Lancastermonument onthuld. Het monument is ontworpen door de Papendrechtse architect Ir. Jan van Luijk.

Vorig jaar vroeg ik u in deze rubriek of u misschien bloemen zou willen leggen bij het monument op 21 juli 2014, 70 jaar na de crash. De bloemenzee op het monument aan het eind van die dag was hartverwarmend.

Foto’s daarvan zijn opgestuurd naar de nabestaanden die tot tranen toe geroerd waren over het meeleven van de Papendrechtse bevolking.

Nu wil ik een nieuwe oproep doen. Op 4 mei a.s. zal mevrouw Linda Kennedy-Child een informatiebord onthullen bij het monument. Linda heeft haar vader nooit gekend. Haar vader was Edward John Line, navigator van de ‘Popeye’. (Zie ook Ken uw Dorp 172 t/m 175).

We staan er misschien niet iedere dag meer bij stil, maar Linda is een van de velen die hele grote offers hebben gebracht voor onze vrijheid.

Wij kunnen haar nooit vergoeden voor het feit, dat zij haar eigen vader nooit heeft gekend. Door aanwezig te zijn bij de onthulling, die voor haar heel emotioneel zal zijn, kunnen we haar wel laten zien, dat wij dat in Papendrecht niet zijn vergeten.

Mag ik weer op u allen rekenen?

Het programma is als volgt:

14.15 uur: Verzamelen bij het Lancaster Popeye monument

14.30 uur: Toespraak door de burgemeester van Papendrecht, dhr. C.J.M. de Bruin

14.40 uur: Onthulling van het informatiebord door mevr. Linda Kennedy-Child

14.45 uur: Toespraak door Mevr. Kennedy-Child of Dhr. Peter Child

14.50 uur: Bloemen leggen bij het monument, 2 minuten stilte, spelen last post.

15.05 uur: Toespraak door de voorzitter van Dorpsbehoud, mevr. H.M. van Wijngaarden

15.15 uur: Gelegenheid voor belangstellenden om bloemen te leggen

15.30 uur: Sluiting plechtigheid.

Mocht u dat niet lukken: Ook bij de Papendrechtse jaarlijkse Dodenherdenking zal Linda met haar broer en zijn vrouw aanwezig zijn.   

Foto: Op 21 juli 2004 werd het Lancastermonument onthuld. Vanaf 4 mei 2015 zal het op die dag onthulde informatiebord een bijdrage leveren aan het levend houden van de herinnering aan de bemanning van de ‘Popeye’ .

Terug naar overzicht

Nieuws

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

NL Doet op 12 maart topdag voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op de vroege zaterdagmorgen van 12 maart voegde een aantal vrijwilligers zich bij een deel... Lees meer

Gift van Knotgroep De Wilg voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op zaterdag 12 maart kreeg Dorpsbehoud bezoek van de penningmeester en een werkgroeplid va... Lees meer

Fotobank