Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(215) Lancastermonument – 3

13-05-2015

Op 4 mei werd bij het Lancastermonument een informatiebord onthuld door mevrouw Linda Kennedy-Child, dochter van ‘Popeye’ navigator Edward John Line. De toespraken waren in het Engels speciaal voor de overgekomen nabestaanden. Beloofd is dat de toespraak van ondergetekende in het Nederlands in Ken uw Dorp zou worden geplaatst. Vandaag het vervolg.

'Nadat Jan en Anna van Wijngaarden-Finson waren overleden werden de contacten met de nabestaanden minder, vooral ook omdat de ouders van de bemanning eveneens overleden.

Jan en Anna’s zoon Jan zag het als zijn missie om extra aandacht aan de oorlogsgraven te besteden. Hij deed dat samen met zijn beste vriend Jan van der Giessen, de vader van Peter.

In 1981 kwamen John en Judith, kinderen van piloot Colin Clarey naar Papendrecht. Hun gidsen waren Jan van der Giessen en zijn toen 15 jaar oude zoon Peter. Na het overlijden van Jan van der Giessen (1938-1986) nam Peter het werk van zijn vader over. Hij stak veel energie in het opsporen van andere nabestaanden van de Engels-Australische bemanning en vond die ook.

In 1997 werd de Stichting Lancaster Popeye opgericht door Peter van der Giessen, Jan van Wijngaarden Jzn., Jan-Frans Mulder en Flip de Koning (hij rust in vrede). Behalve het onderhouden van de contacten met de nabestaanden  en de herinnering levend houden van de bemanning, had de stichting ook als doel een blijvend herdenkingsteken te realiseren op de plaats van de crash.

Toen de plannen voor woningbouw in dat gebied serieus werden, werd het vliegtuigwrak in 2002 geborgen. Twee jaar later, op 21 juli 2004, precies 60 jaar na de crash, werd het Lancaster Popeye monument onthuld. Het was de kroon op het werk van de gelijknamige stichting.

Voor Peter was dit echter nog niet genoeg. Hij liep al jaren rond met het plan voor een informatiebord en dat plan werd werkelijkheid op 4 mei 2015, voornamelijk dankzij zijn moeite en inspanning. Peter; je vader zou vandaag heel trots op je zijn!!!

In 2004 kwamen vele nabestaanden naar Papendrecht voor de onthulling van het monument. De dagen die wij met hen doorbrachten waren voor ons net zo waardevol als voor hen, voor altijd in ons hart.

Bovendien: dankzij al hun verhalen leerden we de zeven bemanningsleden, die wij nooit konden ontmoeten, beter kennen. Hoe raar dat ook klinkt: Ze begonnen voor ons te leven.

Tijdens dat gedenkwaardige verblijf in Papendrecht kregen we van mevrouw Janet Fletcher( Samuel Edward Kirkland was haar oom), kregen we van haar een wandkleed dat in Museum Dorpsbehoud hangt. (wordt vervolgd).

Foto: Jan van der Giessen (links) en Jan van Wijngaarden (zoon van Jan en Anna) bij de oorlogsgraven van de Lancaster Popeye bemanning.

Terug naar overzicht

Nieuws

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

NL Doet op 12 maart topdag voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op de vroege zaterdagmorgen van 12 maart voegde een aantal vrijwilligers zich bij een deel... Lees meer

Gift van Knotgroep De Wilg voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op zaterdag 12 maart kreeg Dorpsbehoud bezoek van de penningmeester en een werkgroeplid va... Lees meer

Fotobank