Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(218) Lancastermonument – 6

03-06-2015

Voorafgaand aan de onthulling op 4 mei van het informatiebord bij het Lancastermonument werd het woord gevoerd door Burgemeester C.J.M. de Bruin.

Hij benadrukte dat we – na 70 jaar – nog steeds dankbaar zijn voor de inspanningen van onze bevrijders, omdat wij beseffen, dat vrijheid een cadeau is, dat we moeten blijven koesteren en bewaken.

Uit het levensverhaal van Edward  ‘Ted’ John Line en Marie, opgetekend door Marie’s kinderen Linda en Peter, werden enkele ontroerende passages geciteerd, waaronder de allerlaatste brief, die Ted op 20 juli schreef aan zijn toen zwangere vrouw Marie waarin hij haar op het hart drukte zich vooral geen zorgen te maken en dat hij altijd van haar zou blijven houden.

Die brief ontving Marie gelijktijdig met het telegram waarin haar werd gemeld, dat het vliegtuig van haar man was gecrasht in Holland en dat Ted vermist was.

Het contrast tussen het fatale einde van Linda’s vader en haar geboorte is groot. De burgemeester zei tegen Linda dat wij haar vader veel respect verschuldigd zijn en dat zij altijd welkom bij ons zal zijn.

Uit alle narigheid is uiteindelijk nog iets moois voortgekomen, de vriendschap tussen de nabestaanden en de inwoners van Papendrecht. Tot slot bedankte de burgemeester allen die aan de waardige herdenking van de Popeye bemanning een bijdrage hadden geleverd. Ook hij bevestigde: We zullen hen steeds blijven herdenken.

Nadat een zeer ontroerde Linda het informatiebord had onthuld, legde zij met haar broer Peter een bloemenhulde op het Lancastermonument.

Peter Child nam de toehoorders in zijn toespraak mee terug naar het leven van Ted en Marie in Engeland. Twee intens gelukkige mensen die door de crash voor altijd werden gescheiden. Hij bedankte mede namens zus Linda en moeder Marie voor de zorg en aandacht waarmee de Papendrechters hen altijd hadden omringd. Verschillende Papendrechtse families zijn door de verhalen van onze moeder onderdeel geworden van onze familiegeschiedenis, sprak een eveneens aangedane Peter.

Na de toespraak van de voorzitter van Dorpsbehoud werden vele bloemstukken, boeketten en bloemen gelegd op het monument, onder andere van het Rode Kruis, afd. Papendrecht, welke vrijwilligersorganisatie ook tijdens de oorlog een belangrijke taak had bij het verzorgen van gewonden. Na de oorlog hielp het Rode Kruis bij het verstrekken van gegevens aan familie van gesneuvelde militairen.  

Linda, Peter en Ola zijn inmiddels weer terug in Canada, met onvergetelijke herinneringen aan deze bijzondere plechtigheid. Namens hen en namens Dorpsbehoud nogmaals: Heel, heel hartelijk dank aan iedereen die er een bijdrage aan heeft geleverd en hierbij aanwezig was. 

Foto: Na de onthulling van het informatiebord werden talloze bloemstukken, boeketten en losse bloemen gelegd bij het Lancastermonument, o.a. door de vrijwilligers van het Rode Kruis, afd. Papendrecht. Foto: Theo Viveen.

Terug naar overzicht

Nieuws

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

NL Doet op 12 maart topdag voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op de vroege zaterdagmorgen van 12 maart voegde een aantal vrijwilligers zich bij een deel... Lees meer

Gift van Knotgroep De Wilg voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op zaterdag 12 maart kreeg Dorpsbehoud bezoek van de penningmeester en een werkgroeplid va... Lees meer

Fotobank