Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(219) In Memoriam James H. Keeffe Jr.

10-06-2015

De 70-jarige bevrijding is overal in ons land uitgebreid herdacht, waarvoor opnieuw  geallieerde militairen uit de Tweede Wereldoorlog naar Nederland kwamen.’t Was ontroerend om te zien hoe de hoogbejaarde bevrijders de huldeblijken ondergingen.

De mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt kunnen zich nog wel het geluid herinneren van de formaties bommenwerpers die ’s nachts richting Duitsland vlogen en daarna weer terugkwamen, als ze niet uit de lucht werden gehaald door Duits afweergeschut.

De afgelopen weken stonden in het teken van de bemanning en nabestaanden van de neergeschoten en in Papendrecht neergestorte Lancaster bommenwerper ‘Popeye’.

De enige geallieerde bevrijder die wij bij naam en in persoon kenden: James H. Keeffe Jr., de co-piloot van een Amerikaanse B-24 bommenwerper, die op 8 maart 1944 zijn parachutesprong  uit dit aangeschoten vliegtuig overleefde. Hij bleef uit handen van de Duitsers door de Papendrechtse families Korteland, Verdoorn en Veth en verbleef aansluitend op diverse Nederlandse onderduikadressen.

James Keeffe is na 1945 vaak in Nederland en in Papendrecht geweest, waarbij over en weer dankbaarheid werd betoond.

Zijn zoon Jim was hier vorig jaar om zijn vaders ‘onderduikreis’ over te doen. Hij liet toen weten, dat zijn vader (die als Luitenant-Kolonel de luchtmacht verliet) vanwege gezondheidsproblemen niet meer naar Nederland zou kunnen komen.

Sjaak en Pleunie Korteland (Sjaak’s opa was Johannes Korteland in wiens schuur de piloot zijn eerste schuilplaats vond) reisden in maart 2015 naar Amerika o.a. om op 11 maart James Keeffe te feliciteren met zijn 92e verjaardag. Hun bezoek maar ook de meegenomen felicitatiebrief van de burgemeester wekten veel ontroering. Zij waren net op tijd.

Op 18 mei schreef zoon Jim dat de gezondheid van zijn vader snel verslechterde.

Hij schreef o.a.: ‘Ik ben blij dat ik mijn vaders oorlogsgeschiedenis heb kunnen vastleggen, niet alleen om hem te eren maar ook de dappere Nederlanders die hem hebben geholpen te overleven. Ik had geen idee dat jullie allemaal zulke bijzondere vrienden zouden worden toen ik mijn vaders belevenissen vastlegde.

Die vriendschap zal niet ophouden als Luitenant-Kolonel James H. Keeffe Jr. aan zijn laatste vlucht begint. Het grondpersoneel prepareert op dit moment het vliegtuig. Binnenkort zal hij op de pilotenstoel plaatsnemen, naar de startbaan taxiën en dan langzaam optrekken. Deze keer zal hij niet oostwaarts vliegen naar het door oorlog verscheurde oorlog Europa. Hij zal westwaarts vliegen richting de zon naar het Koninkrijk Gods’.

James H. Keeffe Jr. overleed op 26 mei 2015. Moge hij rusten in vrede.

Foto: De Amerikaanse Luitenant-Kolonel b.d. James H. Keeffe Jr. kreeg op zijn 92e verjaardag bezoek van Sjaak en Pleunie Korteland. Hij overleed op 26 mei 2015. 

Terug naar overzicht

Nieuws

LINTJE VOOR THEO VIVEEN

19-05-2022

’t Is al weer een paar weken geleden, maar we zijn nog net zo trots op onze Theo Viveen, d... Lees meer

NL Doet op 12 maart topdag voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op de vroege zaterdagmorgen van 12 maart voegde een aantal vrijwilligers zich bij een deel... Lees meer

Gift van Knotgroep De Wilg voor Dorpsbehoud.

21-03-2022

Op zaterdag 12 maart kreeg Dorpsbehoud bezoek van de penningmeester en een werkgroeplid va... Lees meer

Fotobank