Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

(244) Aan d’n dijk - 1

02-12-2015

Op 18 november werd in Theater De Willem de jaarlijkse Donateursavond gehouden van Stichting Dorpsbehoud Papendrecht met als thema ‘Leven en werken aan de dijk’.

Mogelijk door het opgegeven slechte weer waren er ‘maar’ rond de vierhonderd bezoekers, donateurs en niet-donateurs, maar die bleken minstens zoveel ‘lawaai’ te kunnen maken als de meer dan vijfhonderd van vorig jaar.

In haar openingswoord stond de voorzitter van Dorpsbehoud stil bij het overlijden van vier oud-medewerkers, die allen hun steentje hebben bijgedragen aan de groei en bloei van Dorpsbehoud: Corrie Vergeer-Buchinhoren, Jo Vogelesang- de Koning en Barend Vogelesang en Lina Visser-Lucasse.

Ook het overlijden op 16 november 2015 van oud-burgemeester Bandell werd gememoreerd:

‘Vorig jaar hebben we nog een mooie foto van de zaal gemaakt, waarbij u allemaal de duimen opstak voor onze oud-burgemeester Bandell, die toen ernstig ziek was. ’t Heeft niet geholpen. Maandag ontving ik het bericht van zijn overlijden, 69 jaar oud.

In de periode 1987 – 1995, toen hij onze burgemeester was hebben we heel veel plezierige contacten gehad en heeft hij mede bijgedragen aan een veranderende houding binnen gemeentebestuur en ambtenaren ten opzichte van Dorpsbehoud. De dag dat hij de uitspraak deed: ‘Zelden kwam, waar de moker zonk, iets schoners op dan wat er blonk’ heb ik hem voorgoed in mijn hart gesloten. Bij zijn afscheid heeft hij  – als niet-geboren Papendrechter – van ons de onderscheiding ‘Echte Papendrechter’ gekregen. Later zou hij in een interview zeggen dat hij pas heel erg achteraf had beseft hoe bijzonder die onderscheiding was. Deze hoorde toch echt wel thuis in het rijtje eervolle onderscheidingen. Wij zullen zijn herinnering in ere houden’.

In het eerste deel van het journaal kwamen diverse activiteiten van Dorpsbehoud aan bod, met name in Museum Dorpsbehoud. In het dorpsnieuws werden de omgezaagde kastanjebomen van de Veerdam getoond maar ook de restauratie van  Visscherbuurt 21, een pand dat lange tijd met sloop werd bedreigd.

Aansluitend werd fotograaf Rinus Schievink herdacht - die op 24 oktober 2015 op 67-jarige leeftijd plotseling overleed - met een compilatie van foto’s, die hij bij leven heeft geschonken aan Dorpsbehoud. Rinus kreeg postuum een spontaan applaus van het publiek.

Voor de serie ‘Leven en werken aan de dijk’, was van ieder dijkdeel een aantal foto’s uit het omvangrijke archief ‘geplukt’. Het publiek had er zin in. Al bij de eerste vraag naar ontbrekende namen werden die moeiteloos geroepen en dat zou de hele avond zo blijven. (wordt vervolgd).

Foto: Veel Hoogendijkbewoners hielden duiven. V.l.n.r.: Frans Viveen, Teun (zoon van Frans) Viveen, Piet Viveen en Jan Viveen (vader van bestuurslid Theo Viveen).

Terug naar overzicht

Nieuws

Dorpsbehoud aanwezig op de markt

28-09-2019

Dorpsbehoud was ook aanwezig op de Markt bij de Proeverij van sport, cultuur en welzijn. ... Lees meer

Oudere jongerenconcert op 30 augustus in muziektent Dorpsbehoud

26-08-2019

Het Oudere Jongerenconcert is al vele jaren de afsluiting van het muziektent seizoen in on... Lees meer

Herdenking 75 jaar crash Lancaster ‘Popeye’

21-07-2019

Op zondag 21 juli 2019 werd bij het Lancastermonument op het Lancasterplein in de Oostpold... Lees meer

Fotobank