Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Boekpresentatie "AVAROS"

28-10-2019

Op zaterdag 26 oktober 2019 vond de presentatie van het boek ‘AVAROS, een Belg uit Papendrecht’ plaats in museum Dorpsbehoud. Tevens was de opening van de gelijknamige tentoonstelling.


De heer A. van Rossum met het eerste exemplaar


Hier een een Avaros-brommer
Voor meer foto's klik hier

Terecht kan men stellen dat Anton van Rossum (1879 – 1958) een pionier is geweest op bromfietsgebied in Nederland. Begin jaren 50 bracht hij reeds een AVAROS op de markt.
AVAROS is natuurlijk de afkorting van de naam van Anton van Rossum zelf.

Van Rossum bouwde zelf geen bromfietsen, maar haalde uit Zedelgem in België Claeys-Flandria-brommers, die op de Veerdam 33, Papendrecht geassembleerd werden tot AVAROS. AVAROS was een echt Papendrechts bedrijf met bijna volledig Papendrechts personeel. Maar een beetje Dordts was AVAROS toch ook wel weer. In het begin van de AVROS/AVAROS-periode had Van Rossum namelijk op de Voorstraat 167 in Dordrecht een eigen AVAROS-bromfietswinkel.

AVAROS kende helaas maar een korte bloeitijd, in 1965 was het al weer afgelopen met AVAROS als bromfietsmerk. Het moederbedrijf Claeys-Flandria uit België veranderde de naam AVAROS voor de Nederlandse bromfietsmarkt in Flandria. Het distributiecentrum op de Veerdam werd verplaatst naar Roosendaal.

Papendrecht en de Papendrechters kunnen best wel trots zijn op de AVAROS. AVAROS-bromfietsen waren in de jaren 50 en 60 in geheel Nederland bekende verschijningen op de weg. AVAROS, een Belg uit Papendrecht, heden ten dage een klassieker in bromfietskringen.

Terug naar overzicht

Nieuws

Lichtjes op oorlogsgraven Kerst 2020

24-12-2020

Evenals in 2018 en 2019 zijn op Kerstavond lichtjes gezet op de graven van de bemanning va... Lees meer

RTV Papendrecht 100 jaar Excelsior

07-12-2020

100 jaaar Muziekvereniging Excelsior in Museum Dorpsbehoud. Klik hier voor een reportag... Lees meer

Dorpsbehoud schenkt Papendrechtse boeken aan het Odensehuis

10-08-2020

Op donderdag 6 augustus waren Rein Punselie, Theo Viveen en Mario Borghouts van de Stichti... Lees meer

Fotobank