Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Informatiebord van de dijkdoorbraak 1953 onthuld

01-02-2017

Op 1 februari 2017 werd de dijkdoorbraak van 1 februari 1953 ook in Papendrecht herdacht.

Bij de herinrichting van het Marktplein zou het mozaïek van de dijkdoorbraak van 1953 - (gelegd naar een ontwerp van Theo Viveen) in het verlengde van het kunstwerk ‘De golf de bank en de staanders’ van Eugène Terwint - verdwijnen.

Op initiatief van Wim Schut werd een verzoek gedaan aan Wethouder mevrouw J.R. Reuwer - Verheij het mozaïek op een andere plaats terug te laten komen.

Dat werd de plek, waar de dijk in 1953 was doorgebroken, nu de waterbushalte Westeind.

De gemeente wilde hierbij graag een informatiebord met uitleg en foto’s.

Op 1 februari werd dit bord onthuld in aanwezigheid van een klein aantal genodigden door mevrouw Reuwer met assistentie van Theo Viveen en Margré van Wijngaarden.

Mevrouw Reuwer liet daarbij weten het heel belangrijk te vinden dit deel van de Papendrechtse geschiedenis levend te houden en sprak haar waardering uit over de samenwerking met Dorpsbehoud.

Aansluitend werd door Wim Hofwegen, die indertijd woonde in de Boezemsingel, namens het bestuur van Dorpsbehoud een bloemstuk gelegd ter nagedachtenis aan de twee slachtoffers, Grietje Johanna Kraal (1 jaar oud) en Aart Willem Veth (46 jaar oud).

In Museum Dorpsbehoud werd een korte samenvatting gegeven van wat er zich afspeelde tijdens die periode, die ook in Papendrecht ‘De Watersnood’ wordt genoemd. Klik hier voor de tekst van de toespraak.

Mevrouw Reuwer ging hierna nog in op de situatie van 1995, waarbij het inderdaad kantje boord was geweest of Papendrecht was opnieuw onder water komen te staan. Voor meer foto's klik hier.

Op www.fotopapendrecht.nl staat  een serie foto's over de watersnood 1953.

 

Informatie over het ontstaan van het mozaïek naast het gemeentehuis.

 img_0056a.jpgIn 1993 is voor het toen nieuwe gemeentehuis aan de Markt een kunstwerk geplaatst, ontworpen  door Eugène Terwint: de golf de bank en de staanders.
Dit beeld gaf uitdrukking aan de ligging van Papendrecht aan de rivier en aan de dynamiek die daar mee gepaard gaat.

Hierdoor kreeg Theo Viveen, in die tijd medewerker van de Gemeentelijke bestratingsploeg (afdeling wegen en riolering), de inspiratie voor het ontwerpen van een mozaïek dat zou kunnen aansluiten op dit kunstwerk.

De dijkdoorbraak van 1 februari 1953 op de grens Westeind/Noordhoek werd hiermee in straatstenen uitgebeeld.

Nadat het College van Burgemeester en Wethouders goedkeuring had gegeven aan het ontwerp werd een budget beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het mozaïek.

Met diverse soorten bestaande bestrating werd het mozaïek gelegd door de mannen van de bestratingsploeg, Theo Becude ( †), Bram de Haas, Arie van Middelkoop en Theo Viveen,  waarmee letterlijk een steentje werd bijgedragen aan het levend houden van een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Papendrecht.

Het abstracte kunstwerk van Terwint werd hiermee in feite versterkt, door de dynamiek van het kolkende water, dat op die 1e februari van 1953 de Papendrechtse polder instroomde.

Bij de reconstructie van het Marktplein in 2016 dreigde het mozaïek te verdwijnen. Wim Schut nam het initiatief om  wethouder mevrouw Reuwer – Verheij te vragen dit mozaïek op een andere plek terug te leggen en met succes.

Eind 2016 werd het mozaïek ‘De dijkdoorbraak van 1953’  opnieuw gelegd bij de waterbushalte, bijna op de plek waar de dijk 64 jaar eerder doorbrak.

Terug naar overzicht

Nieuws

Drukke signeersessie

09-03-2024

Drukke signeersessie in Museum Dorpsbehoud. De aankondiging, dat Jim Keeffe op zaterdag 9... Lees meer

Amerikaanse schrijver oorlogsboek op 9 maart in Museum Dorpsbehoud

04-03-2024

Op zaterdag 9 maart is James H. (Jim) Keeffe III te vinden in Museum Dorpsbehoud aan de V... Lees meer

Remembranceday 11-11- 2023

13-11-2023

Het weer was Papendrecht goed gezind op 11 November, de dag dat in veel landen het einde v... Lees meer

Fotobank