Stichting Dorpsbehoud Papendrecht
Papendrecht, een dorpsgezicht waard!

Lichtjes op oorlogsgraven 2019.

30-12-2019

Evenals vorig jaar werden ook in 2019 op Kerstavond lichtjes gezet bij de graven van de bemanning van de Lancaster Popeye, waarmee Papendrecht behoorde tot de 411 gemeenten die dit jaar hieraan meewerkten.

Opnieuw was gekozen voor een bescheiden bijeenkomst met een afvaardiging/bestuursleden van: het College van B. en W., de Consul Oorlogsgravenstichting in Papendrecht, 4 Mei Comité, Keep Them Rolling, werkgroep Lancaster Popeye en Dorpsbehoud Papendrecht.

Na het ontsteken en plaatsen van de kaarsen werden de namen van de zeven bemanningsleden genoemd en aansluitend een minuut stilte gehouden.

Vervolgens sprak Wim de Leur, voorzitter van het 4 Mei Comité. De kaarsen, die door de sterke wind steeds uit gingen leken symbool te zijn voor het leven van de Popeye mannen, wiens leven ook veel te kort duurde. Hij bracht een brief in herinnering (beschreven in het boekje De Laatste vlucht van de Lancaster Popeye) waarin de moeder van een van de Australische bemanningsleden haar dankbaarheid uitspreekt naar de bevolking van Papendrecht voor de aandacht voor het graf van haar zoon. Niet alleen verloor zij haar zoon, maar zij kon – door de grote afstand – zelfs zijn graf niet bezoeken. Wim meldde dat de belangstelling van de Papendrechtse bevolking er na al die jaren nog steeds is voor de heldendaden van deze bemanning en dat zij nog steeds worden herdacht.

Tot slot sprak Dorpsbehoudvoorzitter Margré van Wijngaarden. Zij vertelde, dat de Popeye bemanning natuurlijk volgend jaar op 4 mei zal worden herdacht, maar dat de aanwezigen dit ook op deze Kerstavond wilden doen, waarbij daarnaast de gedachten bij de nabestaanden waren. In veel landen in de wereld is nog steeds oorlog, waar de bevolking onder gebukt gaat. Wereldvrede lijkt verder weg dan ooit. Dat wij in Papendrecht in vrede leven is een geschenk, dat wij nooit als vanzelfsprekend zouden moeten zien. Namens alle aanwezigen werden de mannen bedankt voor hun bijdrage aan onze vrede.

Inmiddels staat op YouTube een filmpje: Candles on Christmas Eve te zien via de link:
https://www.youtube.com/watch?v=9n9wL0Qo8bQ
N.B.: De gesproken woorden zijn in het Engels, omdat het filmpje ook is gestuurd naar de nabestaanden.

Terug naar overzicht

Nieuws

Lichtjes op oorlogsgraven Kerst 2020

24-12-2020

Evenals in 2018 en 2019 zijn op Kerstavond lichtjes gezet op de graven van de bemanning va... Lees meer

RTV Papendrecht 100 jaar Excelsior

07-12-2020

100 jaaar Muziekvereniging Excelsior in Museum Dorpsbehoud. Klik hier voor een reportag... Lees meer

Dorpsbehoud schenkt Papendrechtse boeken aan het Odensehuis

10-08-2020

Op donderdag 6 augustus waren Rein Punselie, Theo Viveen en Mario Borghouts van de Stichti... Lees meer

Fotobank